Kartoffelmos

...luftig og lækker

 

TIP: Kartoffelmos kan sagtens laves i forvejen og varmes op lige inden servering

Selvom kartoffelmos udadtil kan være simpelt at lave, er det stadig en kunst at lave den helt rigtigt, hvis man spørger mig. Når den er mest tarvelig, er den undertilsmagt og klistrer sig fast i ganen, hvilket på ingen måde er behageligt.

Når den er bedst, har den en delikat smag af kartoffel, der bliver bakket op af mælkefedmen fra smør og (sød)mælk og den har en dejlig, luftig konsistens, der på alle måder behager spiseren.

Tid: 30 min.
Personer: 4
Credits: madsvin.com

Ingredienser

  • 1 kg. kartofler, gerne lidt melede
  • 0,5-1 dl. mælk gerne sødmælk
  • 50 g. smør
  • 1-2 æg vil du have den meget luftig, bruger du to
  • Salt
  • Evt. lidt persille eller andre urter som du kan røre i og/eller pynte med.

    Fremgangsmåde

  • Skræl dine kartofler - er de meget store kan du med fordel skære dem i mindre stykker.
  • Kog dem i vand i en gryde med låg til de er helt møre - tager typisk en 20-25 minutters tid, alt efter størrelsen på kartoflerne. Når de er møre, hælder du vandet fra kartoflerne.
  • Del æg op i æggehvide og æggeblomme i hver sin skål.
  • Pisk æggehvider stive i en skål, og sæt den til side.
  • I din gryde med kartofler (som du har hældt vand fra), tilsætter du nu smør og mælk, og moser det hele sammen - helst med en "håndmoser", men en håndmixer med piskeris kan også klare det (vær forsigtig, da du kan gøre din mos klistret, hvis den piskes for hårdt).
  • Når det hele er most, rører du det sammen med en grydeske, tilsætter en æggeblomme eller to, og rører det sammen igen.
  • Vend nu forsigtigt dine stiftpiskede æggehvider i mosen.
  • Smag til med salt (der skal mere til, end du lige tror).
  • Pynt eventuelt din mos med lidt hakket persille, eller andre urter, på toppen.