Vaniliekranse

...som mor laver dem

 

TIP:
Istedet for at spræjte kransene ud med en spræjtepose, kan man bruge en gammeldags kødhakkemaskine med stjerneform. Så laver man lange "stjernepølser" og skærer og former dem inden de lægges på bagepladen.

Vaniljekransen er traditionel dansk småkage, som af de fleste danskere er forbundet med julen. Laver man dem med den klassiske gamle kædhakkemaskine med håndsving, er det en hggelig opgave for hele familien.

Tid: 1 time
Antal: ca. 80 stk.
Credits: Mutti Frederiksen

Ingredienser

  • 500 g. hvedemel
  • 375 g. smær
  • 200 g. sukker
  • 1 æg
  • Korn fra 1 vaniliestand
  • 1 knsp. hjortetaksalt

    Fremgangsmåde

  • Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv.
  • Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret på bordet med kniven, så kornene skilles ad.
  • Rør det hjemmelavede vaniljesukker sammen med sukker, hvedemel og hjortetaksalt.
  • Smulr smøret i sammen med ægget og ælt dejen godt
  • Kom dejen i en stofsprøjtepose med stjernetylle (str. 12) og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på ca. 4 cm på en bageplade med bagepapir. Lad der være lidt mellemrum mellem kagerne, så de ikke flyder sammen under bagningen.
  • Bag vaniljekransene i ovnen på 180° (varmluft) i 15-17 minutter (afhængig af ovnen), eller til de er let gyldne.
  • Lad småkagerne køle af på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende beholder.