Argentinske empanadas
...fyldte pirogger
TIP: Hvis du vil fryse dine færdigformede empanadas inden bagning, skal du gøre det med et stykke mellemlægspapir mellem hver, da de gerne må kunne tages ud og lægges på en bradepande, mens de stadigvæk er frosne.
Det tager lang tid at lave denne argentinske nationalret, men det er det hele værd. Empanadas er en slags kødfyldte pirogger.
Traditionen er, at man kommer en oliven med sten i hver empanada for at kunne holde øje med, hvor mange empanadas hver gæst har spist - for der er jo altid rift om de sidste... men det behøver man naturligvis ikke, hvis man ikke kan lide oliven.
Tid: 2 dage
Personer: 10
Credits: Cecilia Martinez Søndergaard (jyskvin.dk)
|
Ingredienser
1,5 kg. hvedemel
375 g. koldt smør
3 tsk. groft salt
Ca. 4-5 dl. lunkent vand
Fremgangsmåde
Dejen
Opløs salt i lunkent vand. Sigt mel i en skål, og smuldr smør i.
Saml dejen med lidt saltvand og ælt den, til den bliver flot glat og elastisk.
Form nu dejen til en kugle og lad den hvile i en plastikpose til næste dag.
Fyld
Empanadas kan fyldes med stort set alt, bare det kan blive inde i dejen. Prøv f.eks. helt almindelig kødsovs, en chilikylling eller ricotta ogf spinat.
Fyldning
Del dejen i små kugler - ca. 5-6 cm i diameter (på størrelse med en golfbold).
Sæt god musik på i baggrunden, og husk at have fyldet klar. - og en lille skål med vand.
Tag én kugle ad gangen og rul den tynd til en rund dejplade på ca. 2 mm tykkelse og ca. 12 cm i diameter.
Læg pladen på bordet og kom ca. en toppet spiseskefuld fyld i midten.
Dyp en finger i vandet og fugt nu kanten af den runde dejplade hele vejen rundt.
Fold den runde dejplade til en halvmåne og tryk kanten godt med fingrene.
Tag straks piroggen i hånden med dejkanten ud mod fingerspidserne.
Lav nu små, men grundige fold fra den ene ende og hele vejen til den anden ende af empanadaen. Folde-teknikken bliver nemmere hen ad vejen, men den er rigtig vigtig, for at saften ikke flyder ud af piroggerne under bagning.
Bagning
Tænd oven på 225 grader.
Læg dine empanadas på en bradepande med bagepapir - med afstand mellem hinanden.
Empanadasene må endelig ikke røre hinanden.
Pisk ægget let med paprika og pensl hver empanadas grundigt på hele overfladen samt på den foldede kant. Dette er med til at forsegle piroggerne godt.
Ovnen skal være helt varm, inden du kommer dine empanadas i.
Bag dem i ca. 25-30 min., men hold øje med dem - de er klar, når dejen er gylden.
Tag dem ud og læg dem gerne i en brødkurv, hvor bunden er dækket med en serviet.
Servering
De varme empanadas spises med hånden og må gerne spises stående - fx som forret uden tilbehør. Gæsterne får en papirserviet til at vikle rundt om deres empanada, da den er meget saftig inden i.